Advertisement

Monetize your website traffic with yX Media

Osmanlı Devleti Dağılma Döneminde Fikir Akımları


Batıcılık

Batı’nın her alanda Osmanlı devletinin önüne geçmesi üzerine, Osmanlı devletinin tek kurtuluş yolunun bu yüzyılın ihtiyaçlarına uygun medeni bir devlet ve millet halini alması gerektiği düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Bu akım, yeni Türk Devletinin temel taşlarından birini oluşturur.

Batıcılık Fikrini Savunanlar

Abdullah Cevdet
Celal Nuri
Tevfik Fikret
Jön Türkler

Osmanlıcılık

Bu akım, Osmanlı devletinde yaşayan değişik etnik grupların Fransız Devriminin getirdiği milliyetçilik fikirlerinden etkilenerek bağımsız olma düşüncesinin ortaya çıkması üzerine Osmanlı toplumu oluşturmak amacıyla ortaya atılmıştır. Balkan milletlerinin ayrılmasıyla geçerliliğini kaybetmiştir.

Osmanlıcılık Fikrini Savunanlar

Mustafa Reşit Paşa
Mithat Paşa
Halil Paşa
Namık Kemal
Ahmet Beyzade
İskender Beyzade
Şinasi
Ziya Paşa
Ali Suavi

İslamcılık

Balkan milletleri ayrıldıktan sonra hiç olmazsa Müslümanların devlete bağlılığını sağlamak düşüncesi ile ortaya atılmıştır. I. Dünya Savaşında halifenin cihat çağrısına rağmen Müslüman Arapların İngilizlerle birlikte hareket etmeleri ile geçerliliğini kaybetmiştir.

İslamcılık Fikrini Savunanlar

II. Abdülhamit
Mehmet Akif Ersoy
Ahmet Hamdi Akseki
Sait Halim Paşa

Türkçülük

Osmanlıcılık ve İslamcılık akımlarının hayal kırıklığı yaratması üzerine İttihat ve Terakkinin Osmanlı sınırları içinde yaşayan Türkleri dil ve kültür birliği etrafında birleştirmek isteği ile ortaya çıkmıştır. Yeni Türk devletinin kurulmasında ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu milliyetçilik ilkesinin oluşmasında etkili olmuştur.

Türkçülük Fikrini Savunanları

Mehmet Emin Resulzâde
Yusuf Akçura
Gaspıralı İsmail
Zeki Velidi Togan
Mehmet Emin Yurdakul

Yorum Gönder

0 Yorumlar