Advertisement

youtube.com/@aldibasozcan - Özcan ALDIBAŞ

Ahi Teşkilatı Nedir?

Ahilik Nedir?

Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş Veli’nin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Ahilik Teşkilatı Orta Asya’da Horasan bölgesinden göç yoluyla İran ve Anadolu’ya gelerek burada Selçuklu ve Osmanlı Devletlerini kuran Müslüman Türkmen halkların sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda mesleki, ahlaki ve iktisadi olarak gelişmelerine yardımcı olmaya çalışırken, çalışma yaşamlarını iyi insani meziyetler kazanarak sürdürmelerini amaç edinen bir teşkilattır.

 

Ahilik Teşkilatı Nasıl Kurulmuştur?

Orta Asya’da Oğuz Yabguluğu’nun otoritesini yitirmesiyle Oğuz Türkleri yavaş yavaş Selçukluların egemenliği altına giren Türkmenler Anadolu’ya göç etmeye başlamıştır. Yaşam tarzı olarak göçebe olan Türkmenler Anadolu’da özellikle İç Anadolu bölgesinde yaşamaya başlayıp bu bölgenin Türkleşip İslamlaşmasının hızlı bir şekilde gerçekleşmesini de sağlamışlardır. Ancak kırsalda durum böyleyken özellikle şehirlerde yerleşmiş bulunan Türkmenler Rum ve Ermeni tüccara karşı rekabet edecek bir sosyal ve ekonomik güçten yoksun vaziyetteydi. Türkmenlerin Rum ve Ermeni tüccarlarla rekabet etmesini sağlayacak bir örgütü Hacı Bektaş Veli’nin tavsiyesi ile Ahi Evran (Şeyh Nasirüddin Mahmud Ahi Evran Bin Abbas) adındaki bir debbağ 32 farklı esnaf ve zanaatkârın başına geçerek Ahilik Teşkilatını kurmuştur.

 

Ahilik Nerede Kurulmuştur?

Ahi Evran tarafından kurulduğu konusunda bir şüphe olmamakla birlikte ilk defa nerede kurulduğu konusunda iki ayrı görüş vardır. Daha genel bir kabule sahip olan görüşe göre teşkilat ilk defa Kırşehir merkezli olarak Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılan çokça şubeye sahipken bir diğer görüş ise 1205 yılında Bağdat’ta dönemin önemli şahsiyetlerinden dersler aldıktan sonra burada var olan bir Arap geleneği olan Fütüvvetten etkilenerek Kayseri merkezli olarak kurulduğu yönündedir.

 

Ahilik Teşkilatının Anadolu’ya Etkisi Nedir?

Ahiler Anadolu’da en ücra köşelere kadar ulaşarak, Anadolu’nun kısa sürede Türkleşip İslamlaşmasını sağlamıştır.

Göçebe Türkmenlerin yerleşik yaşama geçişini sağlayarak Türklerde şehirleşmeyi hızlandırmıştır.

Türklerin ticaret ve zanaata hakim olmasına katkı sunmuştur.

Anadolu’da esnaf ve zanaatkarlar arasında artan dayanışma ve yardımlaşma kültürünün gelişmesi, asayişin bozulduğu zamanlarda otorite boşluğunu doldurarak Anadolu’da sükunete katkı sunmuştur.

Anadolu Türkmenleri arasında dini temelli bir ahlaki yapı kurulmuştur.

 

Ahilik Teşkilatının Özellikleri Nelerdir?

Ahi Teşkilatı Anadolu’da yalnızca ekonomi ve ticari yaşamda etkinlik göstermemiş aynı zamanda askeri ve siyasi faaliyetlerde de bulunmuştur. Ahilik Teşkilatı Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve güçlenmesinde de etkin rol oynamıştır. Osmanlı Devleti’nde çok etkin bir unsur olarak varlık gösteren teşkilatın Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerindeki padişah ve vezirleri üyeleri arasında yer almaktadır.

 

Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükselme dönemlerinde etkin olan bu teşkilata dini niteliği gereği yalnızca Müslümanlar üye olurken, özellikle 17. Yüzyıldan itibaren değişen Osmanlı toplumsal ve ekonomik durum gereği gayrimüslimler de bu teşkilatta yer alamaya başlamışlardır. Din ayrımının gözetilmeden üyelerin dahil olamaya başlamasından sonra teşkilatta “gedik” adı kullanılmaya başlamıştır.

Ahilik Teşkilatında her biri bir kademeyi ifade eden hiyerarşik aşamalar mevcuttur. Bu aşamalar; Yiğit, Yamak, Çırak, Kalfa, Usta, Ahi, Halife, Şeyh, Şeyhü’l Meşayış



Yorum Gönder

0 Yorumlar