Advertisement

Monetize your website traffic with yX Media

Milli Mücadele Dönemi Gazeteler

Milli Mücadelede döneminde, (1918 - 1922) Anadolu'da yapılan işgallere karşı bölgesel olarak başlayan direniş hareketi, zaman içerisinde yapılan kongrelerle merkezileşmeye çalışmış ve TBMM'nin açılmasından sonra ise artık bir lider etrafında merkezileşmiş, kitlesel, silahlı direniş hareketine dönüşerek, 1922 yılında Lozan Barış görüşmeleriyle silahlı safhadan müzakere safhasına geçiş başarısı sağlanmıştır.

Kongre ve genelgeler döneminde örgütlenmeye çalışan hareket ve sonrasındaki TBMM çatısı altındaki direniş hareketi bir yandan örgütleniyor biryandan da gerek haklılığını dünyaya duyurmak gerekse daha geniş halk kitlelerini hareketine dahil etmek için basın - yayın faaliyetlerini kullanmıştır. Ancak bu süreçte Milli Mücadeleyi destekleyen olduğu kadar buna karşı çıkan içeriğe sahip gazete ve dergiler de mevcut olmuştur. Milli Mücadele sürecinde basını bu yüzden iki farklı kategoriye ayırmak söz konusudur.

Milli Mücadele dönemi basın - yayın faaliyetleri Milli Mücadele yanlısı ve karşıtı olarak bir ayrım yapılırken bir de bu basın - yayın organlar İstanbul ve Anadolu olmak üzere de bir ayrıma tabidir. İstanbul'da çıkan gazete ve dergilerden Milli Mücadele karşıtları olduğu gibi yanlısı olan gazete ve dergiler de mevcutken aynı durum Anadolu için de geçerli olmuş, Anadolu'da Milli Mücadeleyi destekleyen ve karşı çıkan gazeteler vardır. Burada sizlerle paylaştığım tabloda bu gazete ve dergilerin her iki ayrımını gözeterek hazırlanmış bir özeti mevcuttur.

Milli Mücadelede Dönemi Basın


Yorum Gönder

0 Yorumlar