Advertisement

youtube.com/@aldibasozcan - Özcan ALDIBAŞ

Tekâlif – i Milliye Emirleri

Tekâlif – i Milliye Emirleri, Kurtuluş Savaşı'nın önemli dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve bu savaşa hazırlanmak için Başkumandan Mustafa Kemal Paşa'nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı "Ulusal Yükümlülük Emirleridir."

7 Ağustos 1921'de yayınlanmış olup toplamı on maddedir:

1. Her ilçede bir tane Tekalif – i Milliye Komisyonu kurulacak.

2. Halk elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecektir.

3. Her aile bir askeri giydirecektir.

4. Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecektir.

5. Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecektir.

6. Her türlü makineli aracın %40'ına el konacaktır.

7. Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacaktır.

8. Sahipsiz bütün mallara el konacaktır.

9. Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışılacak.

10. Halkın elindeki araçlar bir defaya mahsus olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım yapacaklardır.


"Tekâlif – i Milliye Emirleri" 7 ve 8 Ağustos 1921 tarihlerinde yayımlanmıştır ve on emirden oluşmaktadır. "Tekâlif – i Milliye Emirleri" çok kapsamlı olup bir taraftan aynı vergi mahiyetindeki uygulamayı içermekte, diğer taraftan da hizmet vergisi mahiyetindeki uygulamayı öngörmektedir. Her ilçede kaymakamın başkanlığında mal müdürü ve ilçenin en büyük askeri amiri ile idare meclisi, belediye ve ticaret adaylarının seçtikleri üyelerden oluşan Tekâlif – i Milliye Komisyonları (Milli Yükümlülükler Komisyonları) kurulacaktır. Bu komisyonlara o yörenin Müdafaa – i Hukuk Dernekleri merkez kurulundan iki üye ile köylerde imamlar ve muhtarlar tabi üyeler olarak katılacaklardır. Tekâlif – i Milliye Komisyonları derhal toplantılara başlayacak ve hiçbir komisyon üyesine hizmetleri karşılığı ücret ödenmeyecektir. Ayrıca her komisyon iki ay süre ile askeri hizmetleri ertelenmek üzere altı memur çalıştıracaktır. Tekâlif – i Milliye Komisyonları, savaş ekonomisine giren ve Tekâlif – i Milliye emirlerinde belirtilen malları toplayarak kendisine bildirilen cepheye gönderecek, ayrıca bu emirlerinin hizmet yükümlülüğüne ilişkin hükümlerini uygulayacaktır. Komisyon üyelerinden görevinden ihmal gösterenler, vatana ihanet suçu işlemiş sayılacak ve ona göre cezalandırılacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar