Advertisement

Monetize your website traffic with yX Media

Temsil Heyeti Üyeleri Kimlerdir?

Temsil Heyeti üyeleri Sivas Kongresi sonrası


Heyet – i Temsiliye

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın (30 Ekim 1918) imzalanmasından sonra Anadolu’da başlayan işgaller karşısında İstanbul Hükümeti’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediği gerekçesiyle, başlayan Milli Mücadele hareketinde TBMM Hükümeti kurulana kadar, yürütme organı olarak kurulmuş ve görev yapmış kuruldur.

Erzurum Kongresi (23 Temmuz- 7 Ağustos)

İlk kez Erzurum Kongresi delegeleri arasından doğu illerini temsil etmek ve Erzurum Kongresi’nde alınan kararları uygulamak amacıyla kongre delegelerince seçilen 9 kişinin oluşturduğu kurul Sivas kongresinde bütün yurdu temsil etmek üzere 16 kişiye çıkartılmıştır.


Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919) tarafından seçilen 9 kişilik kurulda;

- Mustafa Kemal Paşa

- Hüseyin Rauf Orbay

- Hoca Raif Efendi

- İzzet Efendi

- Servet Bey

- Sadullah Efendi

- Hacı Fevzi Efendi

- Bekir Sami Bey

- Hacı Musa Efendi


Kurul üyelerinin tamamı hiçbir zaman bir toplantı gerçekleştirmedi. Rauf Orbay ev Refet Bele Osmanlı Meclis – i Mebusan’ına katılmak üzere İstanbul’a gidene kadar kurul başkanı Mustafa Kemal Paşa ile beraber hareket ettiler.


Sivas Kongresi (4 – 11 Eylül 1919)

Temsil Heyeti Sivas’a geldiğinde Refet Bele kurulun onuncu üyesi olarak diğer üyelerin kararıyla kurula kabul edildi.

Sivas Kongresinin son gününde Temsil Heyeti seçimi yapıldı. Erzurum Kongresi’nde seçilen delegeler aynen korunurken üye sayısını 15’e çıkartarak başkanlığına yine Mustafa Kemal Paşa seçilmiştir. Sivas Kongresi tarafından Temsil Heyeti’ne geçici hükümet kurma görevi verildi.


Sivas Kongresinde Temsil Heyetine katılan üyeler;

- Refet Bele

- Kara Vasıf Bey

- Mazhar Müfit Kansu

- Ömer Mümtaz Tambi

- Hüsrev Sami Kızıldoğan

- Hakkı Behiç Bayiç

- Ratipzade Mustafa Soylu


Temsil Heyeti Sivas Kongresi sonrasında faaliyetlerini duyurmak, savaş hakkında bilgilendirmek amacıyla iki günde bir olmak üzere İrade – i Milliye Gazetesi’ni çıkartmaya başlamış, gazete Temsil Heyetinin yayın organı gibi hareket ederken TBMM’nin açılmasından sonra çıkartmaya başlanan Hakimiyet – i Milliye gazetesinin resmi yayın organı olmasıyla bu özelliğini yitirmişse de 1922 yılının sonuna kadar yayımlanmaya devam etmiştir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar